PA0A

Thunderbolt GPSDO

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

 In China zijn, via eBay, Thunderbolt GPSDO’s te koop die zeer goed bruikbaar zijn als 10 MHz frequentiestandaard.thunderbolt gps

Deze GPSDO’s zijn nauwkeuriger dan de eveneens uit China afkomstige Rubidium standaarden LPRO-101.

Er zijn complete setjes te koop die bestaan uit een GPSDO unit, GPS-antenne en een  geschikte voeding inclusief de aansluitkabeltjes.
De GPSDO unit heeft 3 spanningen nodig +5V , +12V en -12V.

De GPS antenne moet zo worden opgesteld dat hij zoveel mogelijk vrij zicht heeft op de overkomende satellieten.

Om het geheel aan de praat te krijgen moet de GPSDO unit worden aangesloten op de seriële poort van een PC. Op deze PC moet echter eerst het programma “Tboltmon.exe” geladen worden. Dit programma kunt u hier downloaden.

Voordat de GPSDO unit operationeel is moeten er een paar dingen worden ingesteld. Het belangrijkste hiervan is de positie waar het apparaat gebruikt wordt. Deze positie moet decimaal worden ingegeven. Dus niet in graden minuten e.d.

Hier kunt u het complete handboek downloaden (pdf bestand).

Eén van de manieren om aan deze positie te komen is Google Earth. Open Google Earth en ga, in de bovenbalk, naar Extra en vervolgens naar Opties, tabblad 3D-weergave. Kijk in het segment Breedte/lengte weergeven en zet in de linker kolom het bolletje bij Decimale graden.

Vergroot het beeld zodanig dat de antennepositie goed zichtbaar wordt, zet de cursor op dat punt en lees op de onderbalk van het scherm de breedte en lengte graden af. Deze getallen moeten we afronden op 5 cijfers achter de komma en even noteren. De GPSDO unit is nu aangesloten op de antenne, de computer en heeft voedingsspanning.

Open op de PC het programma Tboltmon en je zult een monitor en instelscherm te zien krijgen.

Ga naar Setup (bovenbalk) en vervolgens naar Position en vul hier bij Latitude  en Longitude de waarden in die je zojuist hebt genoteerd. Bij Altitude de hoogte van de GPS antenne tov. NAP en klik op “Set Accurate Position”. De zaak moet nu gaan werken en de interne oscillator wordt gelocked aan GPS.

Als de GPS signalen wat zwak binnenkomen kun je in Setup,  GPS receiver de AMU waarde op 2 zetten.

Vervolgens is er een keuze tussen GPS-tijd of UTC-tijd, het verschil is op dit moment 15 sec. Deze keuze is te vinden onder Setup > Timing Outputs. Na enige tijd zijn alle bolletjes op het monitorscherm groen en onder SV ziet de GPSDO over het algemeen 8 satellieten.

De rest van de gegevens op het scherm zullen voor zichzelf spreken. Als de zaak volgens plan is ingesteld en werkt kan de computer worden losgekoppeld.

Het 10 MHz uitgangssignaal is een sinus waarvan het niveau rond 12 dBm ligt. (10 a 20mW).

 

Het signaal van de ThunderBolt is hier aangesloten op de counter.

 En dit is het uiteindelijke werkstuk geworden. Het LCD display was eveneens via e-bay verkijgbaar, maar lijkt nu uitverkocht te zijn.